Mistrovství Slovenska 420

Toto Mistrovství se konalo ve dnech 27. – 29.6. na vodní nádrži Králová. Závod byl vypsán pro lodní třídy 470, Fin, 420 a Optimist. Zúčastnilo se ho několik zahraničních posádek z České republiky a také z Austrálie. Celkem jsme závodili v počtu 19 lodí třídy 420.

První den začal registrací závodníků, poté jsme museli čekat na vítr, který k večeru zesílil, a tak se podařilo ujet 3 rozjížďky. Vítr byl velice nestálý a často se stáčel. Na to nebyly australské posádky zvyklé, proto se jim z počátku nedařilo, ani české posádky nebyly spokojené se svými výsledky. V dalších dnech se podmínky pro závodění postupně zlepšovaly, vítr přifukoval k večeru až na 7 m/s, ale většinou byl nepravidelný a hladina byla plná poryvů. V těchto rozjížďkách kralovala posádka Jakub Kaňuk a Boris Hnilica, kteří využili znalosti této vody, a proto pro ně nebylo obtížné získat náskok a s přehledem zvítězit. Organizace závodu až na drobné maličkosti byla dobrá a pořadatelé se snažili zpestřit tento vrchol sezóny večeří a pitím zdarma a dětskou diskotékou v pěně, kde jsme se pořádně vyblbli a pomstili se svým soupeřům, kteří po takové pěnové válce byli nuceni skočit do bazénu, kde pokračovala další zábava. I třetí den, jako oba předcházející jsme čekali na vítr. Měli jsme štěstí a podařilo se ujet 2. rozjížďky, v kterých jsme se dostaly na celkové třetí místo. Další rozjížďka se už nemohla ujet, protože lodě třídy 420 zkazily 5 startů a už tu byla dvanáctá hodina, po které se podle vypsání už nemohlo dále startovat. Zvítězila posádka Jakub Kaňuk a Boris Hnilica. Na druhém místě se umístili Puchoňovi otec ze synem a třetí místo získala česká posádka Ilona Mayerbergová a Radka Klusáčková.

Celkově jsme se zúčastnily čtyř slovenských závodů na Králové, v Piešťanech a dvou závodů na Senci. Na Slovensku se nám velice líbilo a moc nás potěšila vstříctnost a ochota Slováků, kteří se nám snažili, co nejvíce pomoci a poradit. Také jsme si s nimi dobře zazávodily a poznaly jsme zdejší podmínky slovenských vodních nádrží. Na Senci jsme už po třetí změřily své síly s posádkou Jakubem Kaňukem a Borisem Hnilicou. Větrné podmínky se k nám opět „otočily zády“, vítr byl slabý a často se stáčel a tvořily se poryvy. Závodní podmínky na Senci jsou ovlivněny jeho polohou, protože se Senec na některých místech zužuje a často fouká přes břeh, kde jsou vystouplé malé pahorky. Je tam i ostrov kolem něhož se často závodí. Může tady zvítězit pouze posádka, která si nejdříve všimne vzniklých podmínek a dobře to využije ve svůj prospěch. I při tak nepříznivých podmínkách jsme ujely slušný závod, ale bohužel nám Jakub s Borisem unikli. Celkové jsme skončily druhé se shodou po velkém boji.

Myslím si, že naše dobrá forma, na které jsme se snažily usilovně pracovat, se projevila v závodě 110 let jachtingu, kde se nám podařilo zvítězit a vynahradit si ne příliš dobré výsledky na začátku sezóny a neustálé technické závady na naší lodi. Náš největší soupeř byl Petr Storch se zkušeným Zdeňkem Kacálkem trenérem lodní třídy 420, kterému určitě vděčíme za mnohé a tímto bych mu chtěla moc poděkovat a popřát další úspěchy do dalších let jak v trénování tak i v osobním životě