Regata mládeže, Praha 2004 – zpráva ze závodu, výsledky

O víkendu ve dnech 22. a 23. května 2004 se naše Cadetské družstvo zúčastnilo závodu Regata mládeže s koeficientem Cad3C, který pořádal Český yacht klub (ČYK) v Praze na Vltavě pod Vyšehradem. Pořadatel v čele s ředitelem Zdeňkem Davídkem a hlavním nejhlavnějším Martinem Souškem zaregistroval celkem 18 posádek lodní třídy Cadet z ČYKU, Brna, Solenic, Neratovic a Toušně s odvážným plánem odjet 20 rozjížděk.

Matka příroda si s počasím opět vyhrála. Zatímco rtuť teploměrů ve čtvrtek s přehledem převyšovala dvacetistupňovou hranici, v noci z pátku na sobotu už teploty nepřesáhly 5 celsiových stupňů, ale na to už jsme posledních 5 týdnů zvyklí, takže nás počasí zas tak moc nepřekvapilo. Ba naopak nás potěšilo, že oprotí hlášeným sobotním dešťům se vyčasilo na polojasno se severozápadním větrem, který místy dosahoval 9 m/s.

Hlavní nejhlavnější zvolil systém velmi krátkých rozjížděk, které všechovšudy trvaly 20 minut od startu po dojezd posledního. A tak se v sobotu podařilo ujet neuvěřitelných 11 rozjížděk. Závodníkům (aspoň těm našim z LS) krátké rozjížďky vyhovovaly, nemuseli se dlouho trápit, když se jim start s první stoupačkou moc nevyvedl.

V neděli byl pro dostatek odjetých rozjížďěk start posunut na 10. hodinu dopolední. Ovšem v plánovanou dobu nás navštívila pěkná deka, ze které jen pršelo. Hlavní nejhlavnější se pokusil odstartovat rozjížďku, která musela být pro nedostatek větru vzápětí přerušena. Pořadatelé zvolili postup vyčkávání na břehu, což děti i trenéři pro velmi nízké teploty uvítali.

A jak už to tak bývá, rozfoukalo se až poté, co byl závod ukončen. Z Prahy si tedy odvážíme zkušenosti z 11 krátkých rozjížděk. S výsledky můžeme být spokojeni. Nejlepší naše posádka CVan – Matoušek se umístila celkovém na 3. místě. Martin s Pájou si v jedné rozjížďce okusili, jak chutná sladké prvenství, za což mají můj neskonalý obdiv a velkou pochvalu.

Nejlepší naší posádkou v kategorii do 14 let byli Patrik Vaculka s Luckou Ráčkovou na 1. místě. Tato katergorie sice nebyla vyhlašována, avšak za pochvalu tento výsledek určitě stojí. Celkově se Patrik s Luckou umístili na 7. místě.

Výsledky:

1. Růžička Vít – Vlachová Veronika (ČYK)
2. Jedlička Jan – Urban David (ČYK)
3. Cvan MartinMatoušek Pavel (LSBYC)

7. Vaculka PatrikLucie Ráčková (LSBYC)
9. Havetta AlexanderHuk Václav (LSBYC)
10. Klusáček JanVodáček Tomáš (LSBYC)
16. Parůžek Jiří (YC Toušeň) – Seidl Šimon (LSBYC)

výsledková listina ke stažení