Soustředění Plavčíků a Cadetů, Brněnská přehrada 2004

Poslednímu prázdninovému týdnu již tradičně náleží soustředění mládeže na Brněnské přehradě. Tentokráte se ke zlepšování svých dovedností nepřišli soustředit pouze Cadeti. TJ Lodní sporty Brno mohla na své půdě přivítat úplné nováčky – plavčíky. Celkově se tedy sešlo ve dnech 22. – 27. 8. 2004 9 plavčíků a 15 cadetů, na které dohlíželo 6 dospěláků celý den a 2 dospěláci večer.

Akce začala v neděli odpoledne, kdy se kolem páté hodiny účastníci zaregistrovali. Ubytováni jsme byli na čtyřlůžkových buňkách u hotelu RAKOVEC. Navečer jsme si ještě zahráli hru poznávačku, kde děti přišly ke jménům i přezdívkám, např. Jahodovému Jakubovi už nikdo neřekne jinak než Jahoda, težké to měla i Blbá Beata nebo Trhlý Tomáš či Pitomý Pavel naopak na své si přišla třeba Líbivá Lucie či Vychytralá Veronika nebo Tulivá Terezka či Zazobaný Zdeněk.

Na celé pondělí byl plánován jachtařský program pod vedením Hezkého Honzy (Daňka). Dopoledne rozježďění, odpoledne již trénink. Každý plavčík byl přiřazen ke Cadetské posádce a měl za úkol se za ten týden naučit co nejvíce o lodi. Děti tak vlastně byly rozřazeny do týmů po třech účastnících a dostávaly body (trestné) do celotýdenní bodovací soutěže. Účelem bylo nasbírat co nejméně trestných bodů. A zatím co byli cadeti na vodě, plavčíci vyrobili pro své týmy vlajky a vybarvili si mističky. Pak se na chvliku kosatníci vystřídali s plavčíky, aby plavčíci poznali krásy jachtingu a cadeti kostaníci zase krásy vybarvování mističek.

Úterní dopoledne bylo ve stylu záchranářském. Záchranáři místní skupiny ČČK se za námi přišli podívat a seznámili nás se svou činností na Brněnské přehradě. My jsme se na oplátku se dvěmi loděmi cvakali a nechali se zachraňovat – CELÉ DOPOLEDNE. Odpoledne jsme již všichni poslíchali na Lesnou do lanového centra, kde jsme se mohli vyřádit do sytosti.

Ve středu se opět trénovalo. Na večer byla připravena noční bojová hra – VLAJKOVANÁ. Jistě všichni znáte – jsou dvě družstva, každé má vlajku uprostřed svého stanoviště a cílem hry je najít vlajku protivníka a dopravit ji do svého stanoviště ke své vlajce. Celé se to hraje po setmění. Ti nejmenší byli strážci životů společně s trenéry.

Ve čtvrtek se dopoledne ještě trénovalo na vodě a odpoledne už všechno vřelo přípravami na hrastrmanské mecheche. Kolem páté hodiny odpolední se začali scházet rodiče, kteří se rovnou přihlašovali do závodu „ O putovní zelený“ – závodu smíšených dvojic na kánoích. Program doprovázela živá kapela v hastrmanském, která měla pro děti připraveny různé hry. V těch mohly děti získávat šupinky a proměňovat je na baru za různé laskominy. Dospěláci a rodiče zase závodili na kánoích – trasa byla z lodních sportů na zbrojovku a zpátky. Při pádlování byli poháněni malými fanoušky na doprovodném člunu. A po závodu se už jen tančilo a veselilo, vynikající občerstvení na grilu zajišťoval pan správce.

Páteční dopoledne se opět trénovalo na vodě. Silný vítr prověřil zkušenosti všech jachtařů, plavčíci pro jistotu už na vodu nešli. Odpoledne nás čekalo nepříjemné balení a uklízení a poté bolestné loučení s plavčíky. Cadetům ještě program pokračoval odjezdem na pohárový závod na Rozkoš.

Ještě jednou se sluší poděkovat všem, kteří nám pomáhali, i těm, kteří nás jen tolerovali. Moc moc děkujeme správcům Petrovi a Lucce za zajištění stravy, za jejich obětavost i za to, že nám ve všem vyšli vstříc.

Musíme poděkovat i sami sobě, nikdo to za nás neudělá:o) – tak potlesk pro Krutou Katku za skvěle provedenou manažerskou práci, dále pro Hezkého Honzu za trénování, pro Tulivou Terezku a jejího Petra, pro Míšu, pro Frantu, pro Jíťu a Káju a pro mnoho dalších, kteří nám pomohli jak s přípravami, tak se samotným soustředěním.

PS: vyfotili jsme spoustu fotek, které jsou k dispozici na CD k okopírování. Některé z nich budou brzy k dispozici ve zmenšeném formátu na našem webu ve fotogalerii.