Nikon Cup, Balatonfüred, Maďarsko 2006

Poslední červnový víkend se závodníci z našeho družstva Cadetů vypravili na v pořadí druhý závod Středoevropského poháru, tentokráte do Maďarska na Balaton. Závod se konal ve dnech 24. – 26. června 2006 v Balatonfüredu pro lodní třídy Cadet, 420, Laser Radiál, Zoom 8.

TJ Lodní sporty Brno reprezentovalo celkem 5 cadetských posádek. V pátek pozdě večer jsme se po 350 kilomerech cesty ubytovali v kempu vzdáleném cca 2 km od jachtklubu.

V sobotu byl časový program pěkně našlapán. Maďarští organizátoři ponechali pro registraci velmi krátký časový prostor a s nástupem k zahájení závodu se vůbec nezdržovali. Plánovaný start první rozjížďky byl pro nedostatek větru odložen. Teploty dosahující téměř 40 °C nutily děti i doprovod stále se chladit v Balatonské vodě. Na vítr jsme čekali marně a kolem páté hodiny organizátoři veleli odklad na další den a my jsme se po sbalení lodí vrátili koupat o dva kilometry jinam do kempu.

Nedělní ráno vypadala situace mnohem slibněji. Na plánovaný start na desátou hodinu se dostavili závodníci, komise poněkud nestihla postavit včas závodní dráhu. Startovalo se kolem čtvrt na jedenáct ve větru kolem 2 m/s, slunečného počasí a vysokých teplot kolem 36 °C. Slabý vítr v kombinaci s dlouhou tratí znamenalo pro prvního závodníka časově hodinu a půl. Komise však vzhledem k tomu, že měla oddělený cíl a start, který obsluhovala jednou rozhodcovskou lodí, musela čekat v cíli na posledního, aby se mohlo znovu startovat.

Zkrátka do 4 hodin se podařily zdárně dokončit 2 rozjížďky. Pak přišlo rozhodnutí lékaře závodu, že další závodění vzhledem k vysokým teplotám již není možné. Foukalo kolem 3 metrů až do západu slunce.

Poslední závodní den – pondělí – to vypadalo jako v sobotu. Tropická vedra a na vodě ani vlnka. Závodní komise ve 13 hodin signalizovala konec závodění aby hodinu poté mohly být slavnostně vyhlášeny výsledky závodu. Vzhledem k tomu, že v závodě nebyly odjety 3 rozjížďky, nemohou být jeho výsledky počítány do konečného pořadí středoevropského poháru.

Našim posádkám se příliš nedařilo, ve slabém větru a velikém 40 členném závodním poli se nedokázaly úspěšně orientovat.

Výsledky:
1. Rzepkowski Damian – Gorsky Filip (POL)
2. Giemza Bartosz – Kozlowski Mateusz (POL)
3. Ponieczynski Artur – Suswillo Pawel (POL)

32. Havetta Alexander – Janca Jean-Baptiste (CZE – LSBYC)
33. Seidl Simon – Kupsky Pavel (CZE – LSBYC)
35. Rackova Kamila – Matousek Pavel (CZE – LSBYC)
38. Kupska Marketa – Rackova Lucie (CZE – LSBYC)
39. Vodacek Tomas – Zoubek Otakar (CZE – LSBYC)