Kapitánský kurz na LS Brno

Firma LZ Yacht s.r.o. – Lea Drabíková a Zbyněk Vaculka – pořádá ve dnech 29. – 31. 8. 2008 v areálu TJ Lodní Sporty Brno kapitánský kurz „Velitel pobřežní plavby“ (průkaz C ministerstva dopravy ČR). Členové Lodních sportů získávají slevu 20%, výsledná cena 4420,00 Kč zahrnuje 26 hodin výuky + 2 hodiny individuálních konzultací + 2 hodiny opakování před zkouškou, skripta, mapy a učební pomůcky. Vlastní zkouška bude pravděpodobně ve středu 10. září, termín včas upřesníme. Veškeré podrobnosti rádi sdělíme na telefonech 776 386217 (Zbyněk) nebo 774 343 410 (Lea) nebo mailem – info@lzyacht.cz

Reakce Petra Janáčka zaslaná emailem:
Ahoj Radime,

Možná by bylo dobré uvést pro případné zájemce, že průkaz kapitána od MDČR v Chorvatsku platí pouze na lodích plujících pod českou vlajkou, tj. není možné ho použít pro charterové lodě!

V současnosti jediný platný kap. Průkaz pro charter je ten chorvatský. Zjištěno přímo na chorvatském ministerstvu.

Petr

Reakce Zbyňka Vaculky zaslaná emailem:
Ahoj,

Tuto informaci jsem již několikrát dostal a je otázka, jestli je to jen nedorozumění nebo záměrná lež. Mezinárodní průkazy vydávané Ministerstvem dopravy – Certificate of Competence Yachtmaster, kategorie A – Yachtmaster Ocean, B – Yachtmaster Offshore a C – Yachtmaster Coastal – jsou platné na celém světě a samozřejmě je veškeré chorvatské charterové firmy akceptují, stejně jako kapitanáty, spadající pod Ministerstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Plyne to nejen z našich vlastních zkušeností a zkušeností našich klientů, kde samozřejmě nikdo žádný problém neměl, ale tuto informaci mi dnes opětovně potvrdil zástupce Námořního úřadu MDČR pan Marek Dlouhý, který byl minulý týden shodou okolností na služební cestě v Chorvatsku a s místními úřady jednal, a zároveň nám také přislíbil písemné vyjádření chorvatské strany. Jediný dokument, který s největší pravděpodobností platí pouze na českých lodích a není v chorvatskými chartery akceptován, je průkaz vůdce malého plavidla s rozšířením na moře do vzdálenosti 0,75 Nm, vydávaný Státní plavební správou.

Toto jsou fakta, která jsou snad většině lidí pohybujících se kolem jachtingu, všeobecně známá. Můžu tedy jen zopakovat, že je otázkou, jestli tato dezinformační kampaň je jen nepochopení a omyl, nebo záměrné překrucování faktů, napomáhající ziskům z provizí z prodeje chorvatských kapitánských průkazů. Vysvětlením může být i to, že chorvatský kapitánský průkaz je v současnosti platný pouze na lodích plujících pod chorvatskou vlajkou v chorvatských vodách a zároveň skutečnost, že loď pod českou vlajkou může občan české republiky vést pouze s průkazem vydaným MDČR.

S pozdravem
Zbyněk

Reakce Petra Janáčka zaslaná emailem:
Ahoj Zbyňku a Romane,

Pro vysvětlení. Nejedná se ani o lež, ani o záměrné nedorozumění. Ani o agenturu JPP (jedna paní povídala). Nejsem ani organizátor kurzů, ani nezařizuji charter. Jsem jedna z ‚obětí‘ války o kapitánské průkazy v ČR.

V květnu tohoto roku jsem měl pronajatou plachetnici (jako už mnohokrát od r. 2000). Vlastním už drahně průkaz od trucorganizace ČANY. Letos poprvé mi z české zprostředkovatelské společnosti sdělili, že radši nechají zkontrolovat platnost kap. průkazu. Vyjádření z chorvatské charter společnosti bylo, že takový průkaz neznají.

Pokud vím, následně posílal zástupce české zprostředkovatelské společnosti kopii svého kap. průkazu (MDČR) a mého (ČANY) na chorvatské ministerstvo dopravy. Odpověď byla, že s českou stranou dodnes neexistuje dohoda o vzájemném uznávání kap. průkazů a že ani jeden z nich nelze pro plavbu v Chorvatsku pod Chorvatskou vlajkou používat. Se všemi důsledky pro event. řešení pojistných událostí.

Na to konto jsem si pořídil papíry chorvatské a dál to neřeším. To je stav z března tohoto roku. Pokud se od té doby něco změnilo, rád se dovím novinky.

Tedy tolik.
s pozdravem
Petr

Případné další reakce ke zveřejnění na našem webu mi můžete zaslat emailem na roman.vasik@seznam.cz

Přílohy a odkazy: