Lipenský kotrmelec 2010 – RS700 – Vašek Huk

Ve dnech 16.-17.10.2010 se v Lipně nad Vltavou uskutečnil poslední závod letošní sezony lodní třídy RS700. Lodní sporty zastoupily velkou část startovního pole ve složení Roman Vašík, Martin Vašík, Václav Huk. Na start se postavilo 7 lodí.

V sobotu foukal slabý vítr 1-4 m/s. V tomhle větru jsme neměli moc natrénováno, ale nakonec to dopadlo poměrně dobře. Jely se tři spíše kratší rozjížďky na dvoukolové karuselové trati. Pro mě to bylo první závodění na genakerové lodní třídě, takže jsme se začátku na zaďáky spíše bloudil. Dvakrát jsem se v ten den koupal, ale naštěstí ani jednou v rozjížďce. Poprvé jsem potkal díru ve větru a podruhé jsem po zklamání z pátého místa a následné nepozornosti zapadl do návětří.

Po přestávce se kvůli nedostatku větru na vodu již nešlo. Po prvním dnu jsem byl s výsledky 3, 3, 5 na shodu třetí. Musím vyzvednout pořadatele v Lipně za výbornou večeři a následné naučné video o technice jízdy na skifech poskytnuté Davidem Křížkem.

V neděli ráno byla mlha a 4 stupně. Když jsme šli v 11 hodin na vodu tak foukal vítr okolo pěti metrů – tedy pro tento jednoposádkový skif ideální vítr. Zima byla stále pořádná, ale nakonec to vůbec nevadilo. Jely se dohromady 4 rozjížďky, po kterých jsme se zhodli, že se jednalo o velmi příjemné závodění .

První rozjížďka pro mě dopadla čtvrtým místem. Na první bojce jsem byl pátý, ale po vydařeném zaďáku jsem točil na třetím místě. Bohužel se mi rozvázal pojistný uzel na otěžích od genakeru a já jsem jedno místo ztratil. Do cíle se mi už třetího Zdeňka Zídka předjet nepovedlo, ale stále jsem měl naději si celkové bronzové místo udržet.

V druhé rozjížďce jsem při pádu z hrazdy zlomil pínu. Musel jsem jet na břeh pro náhradní a rozjížďku jsem již nedokončil. Ještě rozhozen z pádu a následného převrácení jsem zkazil start třetí rozjížďky s vyjížděl jsem regulerně poslední. Na bojce jsem už za sebou měl 2 lodě, ale štěstí mi přát nechtělo. Při jízdě po větru mi ve skluzu vyjelo kormidlo a bohužel se mi nikoho předjet nepovedlo. Druhá stoupačka taky nebyla nic moc. Do posledního úseku dráhy jsem točil pátý se ztrátou okolo sta metrů. Zaďák se tentokrát extrémně povedl a na cílové čáře jsem předjel i třetího Martina Vašíka a rázem jsem byl zpět ve hře.

Ve čtvrté rozjížče dne jsem konečně startoval podle svých představ a vedle prvních dvou – Davida Křížka a Honzy Myslíka jsem se držel velkou část stoupačky. Na genakr mi bohužel ujeli. Druhá stoupačka vyšla parádně a já jsem znovu točil jen 50 metrů za nimi. Už to vypadalo, že Davida na posledním úseku předjedu, ale nakonec mu došel poryv a on mě o nějakých 10 metrů předjel.

Tak jsem tedy celkové třetí místo i s technickými problémy udržel a vezu Lodním Sportům po delší době medailové umístění z pohárového závodu. Na RSe plánuju ještě příští víkend trénovat a pak už i tuto loď uložíme do zimního spánku. Na příští rok jsou naplánovány 4 pohárové závody, kterých se určitě chceme účastnit. Doufám, že se tato lodní třída bude v Česku i nadále rozšiřovat a závodění bude čím dál tím kvalitnější.

Vašek

Výsledky:
1. David Křížek – Anywhere
2. Jan Myslík – Fulcrum Sailing
3. Václav Huk – Lodní sporty Brno
4. Zdeněk Zídek – YC Lipno nad Vltavou
5. Martin Vašík – Lodní sporty Brno
6. Roman Vašík – Lodní sporty Brno
7. Jan Zídek – YC Lipno nad Vltavou