ME Fireball 2010 – zprávy ze závodu 5

Dnes foukal proměnlivý vítr o síle mezi 2-5 m/s. Rozhodčí závod vytáhli hodně daleko na jezero, takže jsme si ráno museli pospíšit, abychom na start v takto slabém větru vůbec stihli dojet.

Start první rozjížďky pro nás byl o něco méně než průměrný a na bojce jsme byli okolo 25. místa. Z velké skrumáže na halzovací bojce jsme vyvázli mezi prvními a dole jsme točili kolem dvacítky. Druhá stoupačka se nepovedla a my jsme se opět propadli. Pak ale přišla stoupačka třetí. Výborně nám vyšlo levé křídlo a první bojku jsme točili na dvanáctém místě. Pak už jen stačilo udržet 2 raumy za sebou angličana, mistra Evropy z roku 2008, a tohle pěkné umístění bylo doma.

Následovala spousta (nevím kolik – nepočítal jsem je) nepovedených pokusů o start a jedna zrušená rozjížďka. Když se nakonec na ostro startovalo, v minulém odstavci zmiňovaný angličan nám to vrátil. Najel těsně pod nás a my jsme se na čáře zastavili. Nezbylo nám nic jiného než podjet všechny lodě na čistý vítr a pokusit se vytáhnout umístění co nejvýš. Na první bojce jsme byli okolo 25. místa, ale chtěli jsme víc. Na druhém raumu jsme zkusili levý extrém, který ale nevyšel. Po druhé stoupačce jsme byli někde okolo 35. místa. Znovu zaďák a znovu pokus u napravení umístění. Zase nic. Další 2 lodě před námi. Nezbylo nám nic jiného, než se spolehnout na poslední stoupačku. Po ní jsme nakonec točili na 31. místě a když rozhodčí u raumové bojky trať zkrátili, tak jsme tak i dojeli.

Po dnešku jsme si o jedno místo v celkovém pořadí polepšili a jsme 25. Zítra by nemělo skoro vůbec foukat, ale po tomhle týdnu člověk nikdy neví.

Vašek
Nové Mlýny, čtvrtek 30.9. – odpoledne

Přílohy a odkazy: