Lipenský týden 2011 – Fireball

2. – 10. 7. 2011, Černá v Pošumaví

Tak jsme se konečně dočkali vrcholu domácí sezony pro lodní třídu Fireball. Z Brna vyrazil Fireball team v oslabeném počtu a to bez Ondry s Kájou. Prý jsou „bečky“ přednější nebo co. Vyjeli jsme tedy ve složení: Martin Vašík, Václav Huk, Roman Vašík, Hana Trusíková, Tomáš Vodášek, Ivo Šlesinger, Vítězslav Pešek a na druhý závod přibyla i Míša Flösslerová.

Čekalo nás nejdříve čtyřdenní Mistrovství republiky, poté 2 dny volna a následně třídenní pohárový závod. Za těchto 9 dnů přišlo snad všechno co lipenské počasí umí nabídnou. Od 8 stupňů přes den doprovázených deštěm a silným větrem po 28 ve stínu a totální bezvětří. I bouřka, která vyplavovala stany a připravila nám kroupy pro půlnoční koulovačku, nechyběla.

Ale už konečně k závodění. Musím říct, že loni na Lipně jsem ani v nejmenším nedoufal v takhle na poměry minulých let astronomickou účast z našeho jachtklubu. Odrazilo se to i na počtu lodí na mistrovství. Sešlo se nás rovných 40! Jak jsem již předeslal počasí bylo typicky jachtařské. O zimu nebyla nouze a bohudík první 2 dny se i vítr nešetřil. Podařilo se nám odjet celkem 12 rozjížděk. Já s Jirkou jsme obsadili 13. místo, Martin s Kamilou 24., Roman s Hankou 33., Tomáš s Ivošem 38. a Víťa tentokrát s vypůjčenou kormidelnicí místo 40. Závod hodnotím z mého pohledu pozitivně. I když první den vítr hodně skákal a došlo i ke zrušení rozjížděk a poslední den se již nejelo, tak se podařilo odjet plnohodnotné mistrovství se vším všudy.

Následující 2 volné dny využil každý podle svých představ. Počasí se již umoudřilo a přálo jak vodákům tak cyklistům. Na druhý závod tohoto vydatného týdne přijelo 31 lodí. Jezdilo se jen první 2 dny. První den v hodně přeskakujícím větru byly zrušeny 2 rozjížďky, ale podařilo se další 3 ujet. Druhý den se podařilo ujet také 3. Na tomto závodě se nám dařilo zatím nejlépe v letošní sezoně. I ve zrušených rozjížďkách jsme se pohybovali v první desítce a několikrát jsme točili první bóji v první pětce. Bylo z toho pro nás 6. místo. Náš největší úspěch v této lodní třídě. Doufám, že přijdou další! Roman s Hankou byli 19., Martin tentokrát na kormidle a s Danem Maršálkem 21., Míša s Víťou 27. a Tomáš s Ivošem 29.

Závěrem ještě lehce vyzvednu rozrůstající se trend Fireballu v ČR obecně. Pokud si dobře pamatuji, tak nás loni bylo 34. Nárůst je znatelný a musím zdůraznit, že ten, kdo si chce v Česko pořádně zazávodit na dvojposátkové lodi, snad ani jinou možnost než Fireball nemá. Pole 40ti lodí již začíná vypadat světově a zkušenosti jsou obrovské. Všichni budeme jenom rádi a také s chutí poradíme, když se najdou nové tváře. Třeba i z našich řad.

Přílohy a odkazy: