Hornická regata 2011 – Fireball

10. 9. – 11. 9. 2011 Žermanice

Konečně, téměř po celých prázdninách, jsme s kosatníkem Kájou sladili plány a opět vyrazili na závody. Na přehradě jsme se sešli v pátek už kolem oběda a přes tři hodiny tvrdě trénovali. Během této rozplavby jsme asi 20x vytáhli a stáhli spinakr a otočili bójku, což se nám na závodech později nesmírně hodilo. Odpoledne přijel Roman s Hankou a Martin a tradá na Žermanice.

Na Žermanicích bylo hned přivítání rázovité, stejně jako i celý pobyt na severu. V sobotu jsme se dostali na vodu až kolem poledne. Foukaly příjemné 4 metry, avšak směr větru nebyl příliš jasný. Co nás překvapilo, tak byli soupeři. Naše posádky byly jednoznačně nejmladší a na některých lodích součet let obou členů posádky jistě převyšoval číslo 110.

První start se nám podařil na výbornou a odstartovali jsme první. Roman s Hankou byli přes čáru a museli se vracet. Vítr byl poryvovatý a Kája se dostal i tu a tam na hrazdu. Stoupačka se nám povedla a na bójce jsme byli třetí, těsně za Martinem. Překvapení se ovšem konalo na raumovací bóji, kde nás všechny najednou naprosto suveréně předjel Roman s Hankou, jejich stoupačka po nepovedeném startu musela být dokonalá a zadobok ještě dokonalejší. Na spodní bóji jsem se chtěl malinko nacpat k Martinovi, ale náš týmový kolega nás ke značce nepustil (má pravdu, nejsme na teamracu) a značku jsme přejeli. Následovala 360ka, která nás stála pozici.

Vítr ustával a dlouholeté zkušenosti našich soupeřů se začínaly projevovat. Vyjížděním poryvů a místní znalost vody jim pomáhala nás dojíždět především na zadácích. Třetí start jsme měli skvěle nachystaný z levé bójky, která byla mnohem výhodnější, nicméně přišel poryv, který všechny lodě zrychlil, a byli jsme přes čáru. Rozjížďku jsme dojeli za velmi slabého větru a další lodní třídy už měli jen bezvětří.

K večeru jsme se vydali na Těrlicko na vodní lyže a užili si jízdu po vodní hladině tak trochu jinak. Večer následovalo posezení a famozní kulturní program. Ostravští chlapy fireballisti vytáhli 3x kytaru, 2x banjo, 2x housle a jednu basu a předvedli nám úžasnou pozávodní místní atmosféru – radost pohledět a poslechnout.

Neděle byla od brzkého rána ve znamení vlajky AP a na vodu jsme se bohužel nedostali.

Hodnocení závodů: báječná atmosféra a jiná konkurence, než na pohárových závodech. Senzační, jednoznačně nejrychlejší stoupačky Romana a Hanky a neméně kvalitní výkon Martina o čemž nás můžou přesvědčit výsledky.

1. místo Martin Vašík – LS Brno
3. místo Roman Vašik a Hanka Trusíková – LS Brno
7. místo Ondřej Labuda a Karel Otto – LS Brno

Snad nám všem vydrží forma na Mlýny a dále i na Brno!!!

Přílohy a odkazy: