Lipenský kotrmelec RS2011

Lipno nad Vltavou, 15. – 16. 10. 2011

Lipno mě překvapilo již při příjezdu. Nejhezčí areál, příjemné ubytování, dokonalé zázemí a spousta krásných lodí z dílny RS, ale také teplota pod bodem mrazu. Přihlášených bylo 13 lodí RS700 a 3 lodě RS100. Já jsem závodil v kategorii RS100. Na této lodi jsem nikdy nejel, a tak jsem neočekával žádné výsledky, jediná touha byla dojíždět rozjížďky a eliminovat koupání. Naopak Vašek Huk jel obhajovat vítězství z mistrovství republiky a i další; jmenovitě – Roman Vašík, Martin Vašík, Martin Cvan a Kuba Košvica, brněnští závodníci předvést co nejlepší výkony na lodích RS700.

Při přípravě lodi mě čekal docela šok, když jsem zjistil, že půlka kokpitu mého plavidla je pokryta vrstvou ledu. Seznámil jsem se s lodí a nemohl se dočkat na vodu. Příjemný vítr okolo 4 metrů a jasno.

Při cestě na start jsem velmi opatrně tahal genaker, ale po chvíli jsem byl lodí doslova očarován a snažil se z ní dostat co největší výkon – láska na první pohled :-).

V sobotu jsme jeli 5 rozjížděk. Již u první rozjížďky jsem zjistil, že mohu s dalšími loděmi soupeřit a po povedených stoupačkách dojel druhý s nevelkou ztrátou na prvního. Další rozjížďky rozhodovalo převážně to, kdo se nejméně koupe. V rozjížďce druhé jsem se po chytrém startu a bezvadné stoupačce dostal na první místo a celou rozjížďku vedl, nicméně i mě kousek před cílem potkalo při halzování cvaknutí. Dlouze jsem seděl v návětří převrácené lodi a špekuloval, jak loď s genakrem narovnat a nekoupat se. Bohužel jsem do vody pochopitelně musel a dojel poslední. Stačila třetí rozjížďka na to, aby alespoň jednou byl už ve vodě každý a o další a další lipenské kotrmelce nebyla nouze. Na 4. a 5. rozjížďku zesílil vítr a zaďáky z genakrem byly naprostou dokonalostí. Rychlost, živost, síla a obratnost RS100 mě naprosto okouzlily a na tváři vykouzlily úsměv i ve chvílích, kdy moje loď byla ploutví vzhůru.

Večer jsme si užili raut a promítání akčních fotek. Po prvním dnu jsem byl třetí se ztrátou jednoho bodu.

Při prvním nedělním startu jsem si začal malinko dovolovat. Během první stoupačky jsem předjel z prvního dne bezkonkurenční Báru Nápravníkovou a bójku točil první. Bezvadný zadák, opět bezchybná stoupačka a takticky i technicky naprosto zvládnutý druhý zadák a nepopsatelná radost a nadšení z mého historicky prvního prvního místa. Další dvě rozjížďky jsem bojoval naprosto naplno a pouze s jednou nedělní koupelí zajel dvě druhá místa.

Celkově jsem se posunul na druhé místo a domů si odvezl krásný RShrnek a především ty nejlepší zážitky a dojmy.

Na lodích RS700 závodníci z LS Brno předvedli také výborné výkony. Vašek Huk 3. místo, Martin Vašík 5., Martin Cvan 9. – nebýt velmi diskrétního problému a neodjetí dvou rozjížděk z prvního dne, mohl pomýšlet na místa vyšší, nováček na RS700 Kuba Košvica 10., a zraněný – téměř nemohl dojít k lodím, aby pak měl jezdil na hrazdě – Roman Vašík na 11.místě.

Závod byl pro mě největším jachtařským dojmem z této sezóny a doufám, že se k této lodní třídě opět co nejdříve dostanu. Díky kluci eReSáčtí, že jste mě vzali :-).

Přílohy a odkazy: