Grand Prix Moravie 2012

aneb výpomoc jachtařů našeho klubu na organizaci mezinárodních závodů VZS

Loni jsme vytáhli lodě a  projeli si prýgl už 14. března, a tak jsme už ani nedoufal, že se mi to povede překonat. Jenže letošní pátek 2. března byl dnem, kdy bazén Za Lužánkami poznal, jaké je to plachtit na prostoru 21×50 m.

Lodní sporty Brno v rámci své dlouhodobé spolupráce s vodní záchrannou službou výrazně vypomohly zajistit závod Grand Prix Moravie, konkrétně disciplínu SECR (Simulated emergency rescue competition), tedy test schopností záchranáře rychle a hlavně správným způsobem řešit mu předem neznámou krizovou situaci.

Zapůjčené jsme měli 2 lodě 420 a 2 lodě Cadet. Vítr nám obstarávaly 2 větráky od firmy zabývající se filmovými efekty – Flash Barandov. Dvě naše lodě měly v rámci předem daného scénáře za úkol se ve správném pořadí, na správném místě a hlavně bezpečně (bazén je opravdu malý) převrátit. Poslední loď po celou dobu konání „krizové“ situace v uměle vytvořeném větru plachtila a záchranáře jen rozptylovala.

Nutno říci, že celý den vyžadoval velké fyzické, ale i psychické vydání od našich skvělých figurantů. Jmenovitě Jakub Košvica, Ondřej Labuda, David Hakl, Dan Maršálek, Blanka Maršálková, Lucie Janků, Víťa Pešek a já, něco jako supervizor. Na bazén jsme přijeli v 9 ráno, do 4 hodin jsme museli mít secvičeno. Potom co jsme se naučili se po bazéně pohybovat, přešli jsme na samotnou krizovou situaci, kterou jsme museli po sléze 23x přibližně stejně zahrát. Když jsme v 10 hodin večer odcházeli, měli jsme toho všichni více než dost. Tímto ještě jednou, díky za výdrž!

Celou krizovou situaci hrálo 18 figurantů a tým 4 záchranářů měl pokaždé tři minuty na to, aby se ji pokusil co nejlépe vyřešit. Výkony hodnotila odborná komise. Celý závod nakonec vyhráli závodníci z Polska, kterým se povedlo zachraňovat málem rychleji, než by se člověk odhodlal ke skoku do vody. Tohle jen podtrhuje jak moc je pro nás jako jachtaře spolupráce se záchranáři prospěšná.

Byl to výborný zážitek, zimní plachtění na bazénu se nekoná každý den. Ze strany vodní záchranné služby se na nás snášely samé pozitivní reakce. I mezinárodní rozhodčí dal tomuto závodnímu odpoledni hodnocení více než dobré. Jachting obecně a náš klub zvlášť je zas o trochu známější a my se můžeme těšit na profesionálnější pomoc i od dobrovolníků, kteří celé léto slouží na naší přehradě.

Přílohy a odkazy: