jaRní Svezení 2012 – zpráva ze závodu

V sobotu 17.3.2012 těsně po jedenácté hodině odstartoval závod v Praze pod Vyšehradem. Vypsán byl pro lodní třídu RS Feva. A protože to byl první závod plachetnic v ČR, dá se považovat i za start celé letošní jachtařské sezóny. Závodu se zúčastnilo celkem pět lodí.

V sobotu dopoledne panovalo nejachtařské počasí. Nefoukalo. Aspoň, že bylo slunečno. Přesto se podařilo odjet jednu zkrácenou rozjížďku. Odstarovala se i druhá, která nakonec byla přerušena a jachtaři se vrátili do prostrou Českého jachtklubu. A čekalo se na vítr. A čekalo. A čekalo… Až jsme se dočkali. Asi o půl čtvrté jsme podruhé vyrazili na vodu. Za poryvového větru o síle 2-4m/s. jsme odjeli dalších 5 rozjížděk.

V neděli jsme startovali již v 9.30. Za krásného slunečného počasí a větru o síle 4-6m/s se podařilo odjet pět dalších rozjížděk. Poté na břehu proběhlo vyhlášení výsledků.

Podařilo se mi vyhrát společně s Vojtou Brožem z ALT Feva. O fous. Na druhém místě se umístila Jana a Lucie Štursovi z pořádajícího klubu ČYK. Třetí místo obsadila Pavla Štursová společně s Matoušem Hlávačkém také z ČYKu. Na „bramborové“ pozici se umístila Bára Nápravníková s Terezou Holubovou, které se sice v neděli podařilo vyhrát 4 z 5 rozjížděk. Jelikož v sobotu nestarovali, na bedně se neumístili. Poslední startující posádkou byli začátečníci Jan a Richard Wisingerovi.

Byl to krásný první závod lodní třídy RS Feva v ČR, počasí přálo a vítr občas také.