Trénink na Balatonu – 420

Balaton, 16. – 18. 6. 2012

Minulý víkend jsme opět využily Středoevropského poháru Cadetů a připojily jsme se k nim na cestě na Balaton. Tentokrát byl náš konvoj opravdu plně naložen, protože kromě dvou Cadetů a dvacky jsme na vozík naložili ještě člun.
Vzhledem k předpovědi jsme byli všichni připraveni spíše na třídenní koupací zájezd než na provozování jachtingu. Protože hrozilo, že závod strávíme přikováni v jachtklubu pozorováním flauty, tak se naše posádka rozhodla, že využije maďarského výletu k tréninku a do závodu se nepřihlásí.

První den dopoledne jsme bojovaly s vedrem veselým dováděním ve vodě s cadety, člunem a nafukovacím lachtanem. Odpoledne nás však Balaton překvapil, a ačkoliv na nebi nebylo ani mráčku, vyčaroval odkudsi vítr o síle kolem tří metrů. Dovolilo nám to nejen potrénovat obraty a halzy, ale také propagovat naši lodní třídu mezi potenciálními zájemci z řad cadeťáků, kteří si tak poprvé mohli vyzkoušet jízdu na hrazdě. Druhý den jsme se dostaly na vodu už dopoledne a pokračovaly jsme v tréninku jízdy ve slabém větru a dělaly jsme přestávky pouze kvůli zdravotnímu smočení. Odpoledne jsme se potom vydaly na dvojkole do pět kilometrů vzdáleného Balatonfüredu na zmrzlinu a zpátky jsme hrdinně přivezly na nosiči desetikilový meloun, který dvakrát bohatě nasytil tři posádky a jednoho tatínka.

Poslední den byl co do jachtařských podmínek vůbec nejlepší. Zůstalo při krásném počasí, ale vítr se po poledni rozfoukal až na pět až šest metrů a poctil nás dokonce parádními vlnami. Bohužel jsme si ho však už mnoho neužily, protože cesta domů z Balatonu je dlouhá a musely jsme brzy začít balit. Celkově jsme ale byly s výletem do Maďarska velice spokojené, protože se nám snad poprvé v životě podařilo, že jsme strávily tři dny na jezeře za krásného počasí pouze v plavkách, a přesto jsme si slušně zajachtaly.

Anna Synková