Lipenský týden 2012 – Fireball

30. 6. – 8. 7. 2012, Černá v Pošumaví

Na Lipenský týden jsem se těšil skoro jako na Vánoce. Teda do té chvíle, než jsem koukl na předpověď. Slibovala po celý týden maximálně 3 m/s, a to v poryvech, což nebyla nejlepší vyhlídka. Naštěstí Lipno je Lipno a o náhody a diametrální změny proti předpovědi tu není nouze.

První závod foukalo všechny tři závodní dny a v největrnější den byl i kosatník Kája celou stoupačku nonstop na hrazdě. Závod mnoho rozepisovat nebudu. Tento úkol čeká na mého dobrého kolegu Václava Huka :-). Nicméně v kostce mohu říci, že jsme si závod užili a s výsledky jsme byli spokojeni. Formu máme stoupající, výkon lodi dobrý a… trochu je mi stydno tuto větu napsat, ale… první závod na Fireballu, kdy jsme se nevykoupali. Krásný to pocit.

Předpověď na druhý závod byla horší než hrozná, a proto jsem se rozhodl ukončit přátelství s windfinderem a doufat ve vítr. Ve volných dnech jsme byli v Lipně nad Vltavou pojezdit na RS100 a Martin s Vaškem na dvojtrapézovém skifu RS800, což byl jistě zážitek jak pro samotné jezdce, tak i pro okolní diváky. Také jsme Káju nominovali měřičem pro lodní třídu Cadet a celou středu přeměřovali plachty, lodě a Cadeťáky.

Čtvrtek a pátek byl ve znamení bezvětří, deště a jachtařského utrpení. Podařilo se nám do detailu natrimovat lodě dle příslušných tuning guidů a srovnat dokonce i náš stěžeň, což byl naprosto eskamotérský výkon. Dále bylo na řadě už jen čekání na vítr a pozorování jachtařských filmů jako Ženy do větru nebo Muž přes palubu, kde jsme se mohli přiučit mnoha jachtařským hláškám a obratům :-).

Sobota dle předpovědi měla přinést maximálně 3 metry, ale Lipno je Lipno a foukalo 4 – 6 metrů a my jsme mohli odjet pěkných pět rozjížděk. Naše pocity ze závodů jsou opět výborné. Některé starty povedené, rychlost lodi konkurenceschopná, sehranost v obratech parádní a téměř bezchybné zaďáky. Vyladíme taktiku, stoupačky a starty a hohoho třes se Hajčusi, Járine, Řáno a další přední jezdci (za pár (desítek)let) :-).

Dalším příjemným pocitem bylo utkat se na bójkách se soupeři jako je Eva Skořepová, Jirka Parůžek nebo Klára Janderová. Nepředjeli nás o kolo, avšak ani my jsme nebyli v předních pozicích, kde tyto posádky většinou jezdí, ale setkali jsme se v půlce startovního pole, což bylo pro nás příjemným překvapením a cennou zkušeností. A další zásadní bod; opět jsme se nekoupali, hohoho :-). Hned musím dodat, že tuto štafetu za nás přebraly jiné brněnské posádky, které pochopitelně (paprika) nebudu jmenovat :-).

Opět jsme si závod maximálně užili a jsme namotivovaní na trénink a přípravu na podzimní Mistrovství ČR na Nových Mlýnech.

Rozhodně ještě zmíním ostatní brněnské posádky. Saša s Ilčou zajely krásné výkony a obsadily nádherné 11. místo, Roman s Hankou neměli v závodě vůbec štěstí a ve třetí rozjížďce se jim uvolnilo kormidlo a zlomila kormidelní páka. Nutná oprava na břehu a nepovedený start v rozjížďce páté. Martin se zaskakujícím kosatníkem Danem nejsou ještě v této sezóně příliš sehraní a na lepší výkony jistě bezesporu čekají.

Větru zdar
Ondřej Labuda

výsledková listina Fireball – závod Král Šumavy
výsledková listina Fireball – závod Vítr a slunce