ME 2012, Laser 4.7 – a jezdíme…

Neusiedler See, Rakousko

… jednou dobře, pak zase hůře… ale málo

V pondělí je předpověď špatná, nic až 3 m/s, a to ještě v nárazech. Bohužel se vyplnila. Před obědem jdeme na vodu, ale za dvě hodiny na břeh bez jediné rozjížďky na obou okruzích A i B. Odpoledne signál „na vodu“, trochu to začalo foukat. Téměř až do setmění se podařilo odjet dvě rozjížďky na našem okruhu A. Holky a jedna flotila kluků na okruhu B, vzdáleném o několik kilometrů mají menší štěstí, dnes neodjeli ani jednu rozjížďku. Jean-Baptiste sice ve své flotile skončil po dnešku před třemi dalšími českými závodníky, z nichž jeden je první na českém žebříčku LT Laser 4.7 ale je to jen „náplast“ na bolístku, že v prvé rozjížďce se na spodní bójce dostal do kolize více lodí. DSQ na rozdíl od viníka sice nedostal, ale ztratil několik míst.

V úterý se povedly dvě rozjížďky ve velmi slabém a směrově proměnlivém větru. Jean-Baptistovi se v téhle „loterii“ nevedlo, ztratil hodně míst náskoku před všemi českými závodníky ve své červené flotile a k dokončení maléru odevzdal pozdě červenou značku své flotily. Tím dostal penalizaci a ztrátu osmi míst, čímž se rázem ocitnul několik míst za prvním českým závodníkem této flotily.

Ve středu bríza, oproti předpovědi ještě horší než v úterý. Rozdělení závodníků, kluků do čtyř flotil se změnilo, Jean-Baptiste je ve žluté flotile z českých závodníků sám. Dopoledne na vodu a pak na břeh bez jediné rozjížďky. Odpoledne signál „na vodu“ ale pak jen pohoda ve slunném odpoledni s rakouskými kluky a koučem na rakouském člunu. Alespoň je z toho trochu trénink angličtiny i když, jak se dozvídáme z Internetu od Ondry, naši na mistrovství Světa na jihu Čech si kulinářské legrace užívají více. V pozdním odpoledni start jedné rozjížďky, Jean-Baptistovi se celkem vede až do poloviny poslední stoupačky ale vítr postupně lehá, až přijde dělová rána ze startovky a všichni jedou na břeh. Dnes tedy žádná ukončená rozjížďka na našem okruhu A.

Breitenbrünn, 15 srpna 2012.

Josef Janča