Mistrovství ČR 2012 – RS700… Vašek získal bronz

foto Martina Barnetová – www.mbphoto.cz25. – 26. 8. 2012, Lipno nad Vltavou

Rok utekl jako voda a byl čas znovu se utkat na již 2. Mistrovství České republiky lodní třídy RS700. Letos se na startovní rošt postavilo 15 závodníků a bylo tedy zaručeno závodní pole větší než měla ku příkladu lodní třída 420 několik let. Měli jsme o co závodit. Obhájit 2 loňské medaile byl velmi náročný úkol. O to bylo všechno zajímavější!

Závodilo se letos jen 2 dny a to o víkendu 25. – 26. 8. Na Lipno jsme přijeli (minimálně já a Martin Vašík) po dvou měsíční tréninkové pauze. Vytíženost závody na Fireballu (zejména ME) zapříčínila to, že jsme lodě měli vytažené naposled taky na Lipně koncem června. A bylo to znát.

První den se odjely 3 rozjížďky ve slabém větru. Vůbec se mi nedařilo. Zajel jsem 4, 5, 4 a obhajoba loňského titulu se rázem rozplynula. Celkově jsem měl špatný pocit ze stoupaček a dobrý pocit z genakerů. Potvrdilo se to i třetí rozjížďkou, kdy jsem byl přes čáru, startoval 100 metrů za ostatními, a i tak několika halzami dohnal aspoň to čtvrté místo.

foto Martina Barnetová – www.mbphoto.czNa neděli tedy bylo co dohánět. Ztrácel jsem 5 bodů na Zdeňka Zídka a byl jsem celkově čtvrtý. Na večeři jsem zaslechl, že při stávajícím směru větru přece nemůžu jet doprava a že to ví úplně každý. No a tak jsem v neděli jezdil doleva.

Závodilo se ve slabo-středním větru 3-5 m/s. Den jsem začal hned vyhranou rozjížďkou a věci začaly vypadat o něco pozitivněji. Za medailovým umístěním ovšem bylo po zkažené sobotě daleko. Nakonec to dopadlo vše dobře a nedělními výsledky 1, 3, 3, 1 jsem si zajistil celkové třetí místo, pár bodů před Zdeňkem Zídkem, ale na druhého Honzu Myslíka daleko.

Poučení je jednoduché. Kdo netrénuje, nemůže vyhrávat. To se letos potvrdilo víc než kdy jindy, protože zatímco jsme proháněli Fireball na Braccianu byly 4 české skiffy na Mistrovství Evropy na Lagu di Garda a v české kotlině nám to dali náležitě poznat. Jsem rád, že jsem našemu klubu letos vybojoval aspoň tu bronzovou placku a znovu děkuji za podporu, která mi zejména ve studentských letech v jachtařské kariéře výrazně pomáhá.

Václav Huk