MČR Laser 4.7 – Jean-Baptiste získal stříbro

září 2012, Nové Mlýny

Letos jsme dva Laseristé 4.7, Filip Lejhanec z Pardubic a já, měli mimořádnou příležitost zatrénovat si na Mlýnech pár dní před MČR s vynikajícími Laseristy co už jezdí na Standardu. Třídenní trénink vedl a jezdil i na Laseru náš letošní olympionik Viki Teplý. Díky Vikimu i ostatním Standardistům jsme se hodně naučili, hlavně jízdu na „zaďák“ ve slabém větru a starty. Zlepšení obou těchto důležitých manévrů jsem si ověřil i v rozjížďkách vlastní soutěže MČR.

O počasí psát nebudu, o tom psal jak Roman, tak Ondra, kteří měli ale méně štěstí s větrem, protože jejich denní rozjížďky začínaly později a to už vítr často „lehal“. Takže jsme všechny započítané rozjížďky odjezdili ve čtvrtek a v pátek. Ve čtvrtek jsem si po ukončení rozjížděk ještě sám zatrénoval ve velmi silném větru a ověřil si, že už zvládám jezdit i v extrémních podmínkách bez koupání. V sobotu se na vodu vůbec nevyjelo, a tak jsme, kluci i holky L 4.7, k večeru vyrazili na zříceninu nad Pavlovem a večer se veselili s celou partou Laseristů i ostatních jachtařů. V neděli se sice rozjela jedna rozjížďka, ale protože třída Laser 4.7 startovala jako poslední, tak se pro nás na horní bójce druhého karuselu už větru nedostávalo, a tak byla rozjížďka zrušena.

S výjimkou jediné rozjížďky se mi dařily starty i „boj“ ve flotile, což se projevilo v umístění. Výsledná stříbrná medaile z MČR se pro mne tak stala nejvýznamnějším výsledkem celé letošní sezóny. Teď si chci ještě pro radost zajet jednu regatu s větší plachtou Radiál a snad i „Team Racing“ koncem měsíce na Vltavě v Praze.

Jean-Baptiste Janča

výsledková listina na stránkách ČSJ