Mistrovství ČR 2012 – Fireball

27. – 30. 9. 2012, Nové Mlýny

Milí přátelé, akce, na kterou jsme se pilně celý rok připravovali, je již za námi a velmi rád bych zde napsal srdceryvnou pohádku s dobrým koncem, nicméně podmínky mi to neumožňují. Již závod víkend před Mistrovstvím nebyl větrný ani nijak zvlášť jachtařky povedený, ale o tom Vám milerád napíše Václav. Každopádně jsme jeli jako… … .moc špatně… a doufali jsme, že za tři dny na Mistrovství předvedeme výkony daleko lepší.

Předpověď na čtvrtek a pátek byla naprosto chabá a vítr byl přislíben až na sobotu, což pro naplnění vypsaných 12 rozjížděk moc nesvědčilo. Realita ovšem byla velmi jiná. Ve čtvrtek ráno jsme přijeli na Mlýny a foukalo 12 v poryvech možná až 14 m/s a my se modlili, aby vítr vydržel alespoň do prvního startu ve 12 hodin. I tak se stalo. Cesta na start byla výborná. Divoký skluz ve vlnách, všudestříkající voda a nepopsatelný adrenalin. S Karlem jsme naznali, že v první rozjížďce se nebudeme lepit při startu na čáru a budeme se řídit heslem: “Kdo dopluje, vyhraje.“

Před startem se dosti posádek převrátilo a my byli taktéž položení 3 minuty před startem na vodu. Loď jsme měli až po okraj plnou vody, tudíž stoupačka byla tragická a pomalá. Následovalo další seskupení chyb a našim soupeřem již nebyli soupeři, ale jen traťový limit pro poslední loď. Písmenka jsme nechtěli, jelikož na start nedorazilo docela dosti lodí. Bohužel se tato rozjížďka neobešla beze škod. Při kolizi na bójce Ilča se Sašou ohnuly stěžeň a trhly plachtu, což nebylo zrovna povedené odstartování MČR pro brňáky.

Druhá rozjížďka se již konala v podstatně slabším, až úplně opadajícím větru. Nutno také vzpomenout na nepříliš vyváženě postavenou startovní čáru, což vedlo k nekonečnému opakování startů a vyloučení BFD brněnských posádek Romana s Hankou a Martinu s Vítkem. Musím ovšem dodat, že přes čáru bylo alespoň 15 lodí, pravděpodobně i my.

Páteční ráno opět bylo větrné, což využili především Laseristi a Evropáři startující již v 9 hodin. Náš start byl v 10:00. Rozjížďka příjemná s opadajícím větrem. Opět se opakovaly starty a docházelo k velice zajímavým situacím na startovní čáře. Jsem rád, že jedinou újmu utrpěla moje psychika a duševní vyrovnanost 🙂

Druhá rozjížďka se nám opravdu dařila. Povedený start, stoupačka na čistém větru, uplutí skupině vyvážečů za námi a kontrolování pro nás výborné cca 19 pozice. Saša s Ilčou v tuto chvíli na 1. pozici. Škoda jen, že přišlo třetí kolo téměř absolutního bezvětří. My, co jsme pluli vlevo, jsme se dostali do bezvětří úplného a jen jsem mohl pozorovat, jak nás předjíždějí posádky, na které jsme měli náskok přes 200 metrů. I Saša s Ilčou byly vlevo. Rozjížďka se do konce táhla jako sopel a výsledky nebudu komentovat. Jen poznamenám, že holky na bedně, v této dvě kola výborně rozjeté rozjížďce, nebyly.
Sobota bezvětří. Záplatou na srdci byl večer velice povedený večírek s Jámou, burčákem, kýtou a tancujícími fireballisty.

V neděli měla Hanka narozeniny!!!!! A taky něco málo fouklo. Laseristi na vodě opět od 9:00, my na 10:00. Několik všeobecných opakovačů a bylo po větru. Lehkou útěchou mi byla informace, že ani na druhém okruhu, kde se při poměrně příznivém větru plachtilo přes hodinu a půl, se neujela jediná rozjížďka.

Co dodat na závěr? Výborný čtvrteční jachting plný adrenalinu a příjemná skupina lidí, s kterými je dobře – to jsou body, proč mám na MČR 2012 na Mlýnech krásné vzpomínky. Na nepříliš podařené větrné a závodní podmínky, naše nevýkony a poměrně neflexibilní rozhodčí jsem již zapomněl 🙂

Ondřej Labuda

výsledková listina Fireball na stránkách ČSJ