Rok 2012 na nové lodi – David Hakl

Letos na jaře se poprvé objevily na břehu Lodních sportů dvě zánovní plachetnice RS Feva. Asi všechny učaroval krásný skifový tvar trupu a krásné zeleno-bílo-průhledné plachty. Feva je juniorská dvouposádková plachetnice svými rozměry ne příliš převyšující stále velmi oblíbeného Cadeta. Čím se Feva výrazněji liší jsou rozměry plachet, hlavní plachta s plochou 6,5 m² působí v této barevné  kombinaci opravdu velmi pěkně a genakr o ploše 7,2 m² je opravdu monumentální.

Moje původní představa, že zvládnu současně závody jak na Fevě, tak na Cadetu se ukázala jako naivní. Po několika týdnech jsem pro závody, ale i tréninky musel zvolit jednu z lodí. Volba padla na Fevu, na které jsem vytvořil posádku s mým spolužákem a kamarádem Richardem Klemen. Snažili jsme se zúčastnit všech pohárových závodů této nové třídy. Společně s druhou „lodáckou“ fevou s Blankou Maršálkovou na kormidle jsme téměř každý druhý víkend vyráželi na Lipno, kde se většina závodů konala. S Blankou jsme svedli i spoustu krásných soubojů. Relativně větší celková hmotnost naší posádky se ukázala být skvělou zbraní v silném větru, ale i handicapem ve větru slabém, který bohužel tuto sezónu převládal. Přesto se nám v letošním roce podařilo získat v pohárové soutěži pěkné třetí místo.

Pro příští rok bychom si tuto pozici rádi minimálně udrželi. Rozhodně se chceme zúčastnit všech pohárových závodů.

 

Feva je velice hravá loď, dávající posádce možnost nádherného sportovního vyžití. Tyto pocity zkombinované s nízkými nároky na údržbu a přijatelnou pořizovací cenou dávají tušit, že tuto lodní třídu čeká rychlý a dynamický rozvoj. A to je dobře.