Konečně, po nekonečné zimě s fireballem opět na závody!

20. – 21. 4. 2013 pískovna Poděbrady

O tom, co jsme z jachtařského umu zapomněli, jsem se mohl přesvědčit hned v pátek při balení lodě. Vůbec to nebyla automatická jednoduchost, ale naopak zmatené pobíhání sem a tam, naložení, vyložení. V kostce: při procházce loděnicí jsem si všiml pěkného pně, no nebyl náš? Byl! A nebyl v lodi? Nebyl! To by se Kájovi špatně spinakerovalo. Ok, skoro odjíždíme a Kuba povídá:“čí je to kormidlo?“. No, nebylo položeno někde bokem??

Každopádně se nám v pátek podařilo zdárně vyjet ve složení Kuba Košvica mířící za Jirkou Parůžkem, Karel Otto a já – Ondřej Labuda, jedoucí Františkovou felicií za což Františkovi velmi děkujeme, a táhnoucí naší milovanou Numnuts. Cesta do Poděbrad OK, večírek drobný. Chtěli jsme jít spát už ve 22:00, kdyby se neobjevil Jára Vít s kufrem. Myslel jsem, že v něm má milion nebo alespoň střízlivěji notebook. Chyba, bylo tam sedm pulčáků jejich milovaného božkova. Poté jsme ještě sbírali rady od Řána a po půlnoci šli na kutě.

V sobotu ráno jsme se hned vrhli s ředidlem v ruce na loď, respektive na chlopeň, kterou jsme úspěšně vyměnili. Následující odpolední jachting byl pro někoho utrpením, ale my si jej užili. Vítr 3 až 8 metrů, směr sever až jih. Ale konečně svezení. Dařilo se nám startovat. A stoupačky?? Kdo pravidelně čte mé zápisy (tyto čtenáře opravdu chválím J), tak ví, že v minulé sezóně jsem s tímto aspektem jachtingu nebyl příliš spokojen, avšak tento závod jsem byl téměř nadšený. Máme rychlost i stoupavost, a pokud se nerozhodnu jet s tím nejhůře stočeným poryvem nebo pokud nám nepřijde dobrý nápad loď při réčku naprosto zastavit, tak se na horní bójce setkáváme s posádkami, které jsme dříve potkali maximálně na startu. Je možné, že naopak ostatní nebyli rozježdění, ale to zjistíme až na dalších akcích. Bonus dne – všechny starty startovány na P a ani jednou nebylo odvolání!!!

Sobotní jachting povedený a uspokojující pocit pro posádku.

Sobotní večírek mohutný neb Lahvan slavil 40. Veliký párty stan, dobré jídlo, dost pití a vyladění jachtaři. Nelze opomenout dokonalé divadlo v podání Řána, Broka, Kuby Nápravníka a pana uhlobarona. Opravdu skvost, hraní jim šlo téměř jako jachting, takže dobrý J

Neděle ráno byla pro některé těžší, nicméně naše brněnské posádky reprezentovaly svůj klub svědomitě, životosprávu neporušily a na vodu mohly s čistou hlavou i krví. Bylo krásné, téměř letní počasí a opět jsme si jachting náležitě užili. Vítr stejný jako v sobotu tj. napr(d)sto „stabilní“ a už i fireballisti začali divočit a došlo k opakování startů a dokonce jsme viděli i černou vlajku. Některé rozjížďky fajn, další nefajn, ale v důsledku fajn. Moc vám tady k jachtingu nenapíšu, jelikož i kdyby nefoukalo, tak bych si to asi maximálně užíval, protože po x měsících opět sedět na lodi je dokonalý pocit. Snad jen určitě zmíním to, že náš Kuba Košvica s domácím Jirkou Parůžkem jezdili povedeně a obsadili v těžké konkurenci 2. místo. GRATULACE!!!!

 

Ondřej Labuda