Lipno week 2013, Trpec, Fireball

Dostal jsem nabídku, která se neodmítá. Brokův kormidelník Kubásek už na jachting peče, takže je volné místo na kormidle na jednom z nejrychlejších fireballů. Brok sice už není žádný mladík, ale mistrovských titulů má požehnaně. A Kriplkára, když se nebrzdí, tak jezdí rychle. Z kopce.

Pohárový závod O Krále Šumavy, Lipno (sobota 29.6.- pondělí  1.7.)

První den fouká ze západu. Přes Smrčinu. Takže fackovaná. Rozehříváme se: 12, 5, 12. Nic moc, alespoň Brok není moc netěšený. Na čelních místech je Čápík, Naftař (Martin Mudra) a Jirka s Kubou.

Druhý den je směr(y) větru stejný(é), pouze rychlost a nárazy jsou vyšší. 4 až 12 m/s. Soilidní bočáčky. Se spinakrem i bez. V  ranní rozjížďce se nám konečně daří první stoupačka, točíme za Řánem, ten má technické problémy s výtahem od spinakru, takže jej míjíme. Vedení ztrácíme na konci druhého kola, ale naštěstí jsme rychlejší na bočáky a těsně před poslední bojkou se opět dostáváme do čela. První jednička. Bohužel pro celý týden i poslední. Pak dáváme dva solidní výsledky v TOP TEN (Brok má na to jiný názor) a teprve v poslední rozjížďce dáváme další slušnou dvoječku, když nás na posledním bočáčku Zip pouští před sebe. Celkově jsme na pěkném pátém místě. Jirka s Kubou dnes nenastoupili kvůli nemoci, takže přední místa vyklidili.

Třetí den už žádný vítr není. Zůstáváme na solidním pátém místě. Brok je spokojen. Před námi 2 dny pauzy (jedem za Dominikou do Žatce), ve čtvrtek nás čeká Mistrovství ČR.

Pořadí (Fireball, 27 lodí, 7 rozjížděk):

1.Čápík s Filousem, 18 bodů
2. Naftař s mladým Šedivákem,  18 bodů
3. Járyn s Lahvanem, 27 bodů
4. Kacálek se Zárubou, 33 bodů
5. Já s Brokem, 36 bodů
6. Milanos s Vojtou, 36 bodů

http://www.sailing.cz/zavody.php?ctl=131319& sezona=2013

 

Mistrovství ČR Vítr a slunce, Lipno (čtvrtek 4.7 až neděle 7.7)

První den fouká ze západu přes Smrčinu. Teda alespoň na první rozjížďku. Spíš na jejich prvních 95%. Potom se vítr otáčí o 180°na východ. Konečně větru nevadí vrcholek Smrčiny a dá se jezdit stoupačky prostředkem. Teda ono se dá jezdit prostředkem, i když fouká přes Smrčiny, ale většinou to smrdí tak 15 místem. Teď ne, teď stačí prostředek a hlídat změny. První den dáváme 6, 2. Vypadá to slibně. Pouze výkony Zipa s Jéňou v podobě dvou jedniček vypadají výrazně slibněji.

Druhý den nefouká vůbec. Sedíme na břehu. Za zmínku jen stojí Lahvanovy výkony na diskotéce, které končí Zipovým natrženým svalem. Nakonec Zip sice v závodu pokračuje, ale moc za tu otěž tahat nemůže.

Třetí den fouká stabilní východ. Martinovi se moc nechce. Ale jsou z toho slušně 4 rozjížďky. V první dáváme trojku, pak dvě hlíny (TOP TEN) a konečně v té poslední už to jede slušně. Vedeme všechny bojky až do posledního zaďáku, kde nás objíždí holky (Jája s Léňou). Protože jsou to naše největší soupeřky o bednu, tak si Brok nenechává komentář jen pro sebe. V průběžném pořadí jsme na bramborové pozici, na shodu s třetím Zipem. Holky jsou druhé a suverénně vede Milan Hájčus s Míšou. Moc optimisticky to nevypadá, protože Martin raději kalí do rána, než by se nějak stresoval ranním startem.

Nutno podotknout, že posádkám, které se umístily na předchozím závodě na čelních místech, se příliš nedařilo. Čápíkovi a Jardovi se nevydařil první den a oba měli první rozjížďky v druhé desítce. Emkař neměl vůbec formu a mimo posledního dne jezdil všechny rozjížďky až v druhé desítce.

Čtvrtý den vítr opět z východu. Martin již před brífinkem vyvěšuje AP, aby nás nechal na pochybách, že se mu tam na desátou nechce. Naštěstí se přece jenom rozhýbal a půl jedenácté se startovala další rozjížďka. Vyšel nám start a první stoupačka prostředkem a 2 kola jsme vedli. Bohužel se nám nepodařilo odskočit a setřást Hajčuse a Zipa. Ti se oba před nás dostali na konci třetí stoupačky. Pochopitelně za neustálého Brokovic komentáře. Naštěstí souboj na zaďák Zip raději vzdal, odhalzoval a pustil nás před sebe. Nutno podotknout, že tento okamžik při finálním sčítání znamenal pro něj (a pro nás taky) rozdíl mezi stříbrnými a bramborovými medailemi. V další rozjížďce se nám nedařilo. Naštěstí i našim soupeřům ne. Vítr povadl, po startu nás zakryl Řáno (který dostal BFD) a my jsme se několika špatnými obraty propadli hluboko do pole. Přesvědčil jsem Broka, že je lepší vzdát a sledovat dojezd našich soupeřů v cíli. Holky dojely na až šestém místě a jsou o bod za námi. Zip o dva. Ale je teprve třičtvrtě na jednu a Martin chystá další start. Naštěstí se start nedaří a Martin zvedá (s rozpaky) První opakovač a po chvíli AP nad A.

Díky Kriplkáro, díky Broku za stříbrnó medajlu!

Pořadí (Fireball, 37 lodí, 8 rozjížděk)

1. Milan Hájek, Míša, 7 bodů
2. Já a Brok, 22 bodů
3. Jája a Léňa, 23 bodů
4. Zip a Jéňa, 24 bodů  

http://www.sailing.cz/zavody.php?ctl=131321& sezona=2013