JARNÍ SVEZENÍ MAJÍ NAŠI JACHTAŘI ÚSPĚŠNĚ ZA SEBOU!

Pozor pozor, jachtařská sezóna 2015 začala letos opět na Vltavě.

Ve dnech 14. – 15. 3. 2015 se tým RS Feva TJ LODNÍ SPORTY BRNO vydal do Prahy na první letošní závod s názvem Jarní svezení.

Ve středu, pár dní před odjezdem, slibovala předpověď azůro a příjemné jarní teploty, takže se bylo na co těšit.


Realita sobotního rána; 4 stupně, poprchává a větru nemnoho. Tvrdé jádro týmu zůstalo, někteří onemocněli, jiní se snad zalekli. Každopádně před ČYKem jsme se sešli v sestavě Blanka Maršálková, Jasmína Koláčková a Ondřej Labuda. Když jsme připravovali loď a měli jsme tendence říkat si, že je nám zima, vzpomínali jsme na tátu Jasmíny, který se plavil do Antarktidy, pche… hned nám bylo tepleji. Také jsme se utěšovali, že na všech závodech v nadcházející sezóně bude určitě lépe a rozhodně tepleji (výjma Lipna v červenci :-))
Loď nachystána a mohli jsme se těšit na nový formát závodu, kdy dvě posádky se střídají na jedné lodi – dobrý to nápad. (pečlivý čtenář si všimne, že dvě posádky, rovná se 4 osoby a nás bylo tři – ano, Jasmín byla sama sebou a když si schovala cop, tak se změnila v Peťu Tupýho, který se potil v Brně pod peřinou, zatímco my mrzli i za něj)
V sobotu se ujela jen první rozjížďka. Foukalo málo a ze všech směrů. Moje váha 75+ nebyla rozhodně do těchto podmínek správnou volbou. Proto jsme začali sezónu jasnou škrtačkou.
Dále v sobotu bylo na programu plánování sezóny, prohlížení fotek, spaní po o a další radovánky. Večer přišel na řadu kvalitní film Madagaskar 3 po kterém jsme usnuli jako do Vltavy hození.

Nedělní předpověď byla lepší, nicméně realita opět horší. Nejvíce si to „ užily“ holky, které čekaly na vodě cca hodinku na start a možná trošku promrzly. Nikdo se však nenechal rozhodit a když přišel vítr, který se dokázal během deseti vteřin změnit o 120 stupňů, mohlo se naplno závodit. Hned v úvodní rozjížďce dne holky zajely pěknou dvojku.
Když došlo na střídání posádek, rozhodl jsem se k nestandardnímu kroku a to odvolat kosatnici Jasmínku alias Peťu Tupýho na břeh, protože byla modrá jako šmoula. Tímto tahem vznikla naprosto exkluzivní situace, kdy na Fevě seděli dva trenéři Fev a to Blanka se mnou. Ano, možná jsme byli malinko težší, ale nic nám nebránilo ve větru 3-5 metrů se změnami moooc stupňu, zajet pěkně za sebou 3,4,5 a na závěr OBCOUVAT startovní loď. Ano, přišla taková změna, že jsme couváním obkroužili startovní loď doslova o 360 stupňů – zážitek na který se nezapomíná 🙂

A jak jsme dopadli? Především a hlavně jsme plně a totálně připraveni na sezónu a víme, že bez tréninku to bolí a nejede.
Celkově LS Brno tým dojel na 5. místě z 9 týmu. Nemít v posádce tlusťocha (nejsem tlustej, ale na Fevu přece jen trošku těžší) Labudu, mohla to být klidně bedna – tak snad příště pojede místo mě někdo lehčí a šikovnější 🙂
Užili jsme si to a co závěrem? Moc se nám líbil návrat na loděnici a pohled na obrovskou brněnskou přehradu a neuvěřitelně prostorný jachtklub LS Brno a už se těšíme na další závody.

Větru zdar a brzo na další akci

Ondra Labuda

foto zde:
https://hkabova.zonerama.com/Album/583903

výsledky zde:
https://drive.google.com/file/d/0B0M7lv6uv4ZrY1h1dm5XR2dtQlE/view?pli=1