LS RS Feva tým na MS 2017

Hodnotící zpráva trenéra české výpravy Milana Hájka a naše velká gratulace našemu repre LS týmu!

Fotogalerii od Pavla Viščora si můžete prohlédnout na FB jachetního oddílu.

Mistrovství světa třídy RS Feva

Medemblik, Holandsko 23.–27. 7. 2017
177 lodí, 17 národů (nejexotičtější Hongkong a Čína)
z ČR14 lodí
trenéři Milan Hájek a Martin Vácha (posádka Koštýř-Kulhánková – trenér Michal Voženílek)

Na šampionát jsme přijeli o 3 dny dříve, abychom potrénovali na místní specifické podmínky. V průběhu tréninku jsme si vyzkoušeli převážně střední vítr a trénovali manévry a jízdu na vlnách jak na stoupačku, tak na zadní vítr. Důležité bylo také potrénovat starty ve větší skupině a doladit rychlost lodí. Vše proběhlo, jak jsme chtěli a po tréninku jsme nadále pracovali na lodích.

Kvalifikace byla vypsaná na 2 dny a 6 rozjížděk. Nakonec se odjely 4 rozjížďky, jedna se škrtala. První den jsme si užili jak slabý, tak silný vítr, s deštěm, odjely se 3 rozjížďky. Druhý den se po dlouhém čekání na břehu a pak na vodě odjela jen jedna podvečerní rozjížďka. Po kvalifikaci, kterou vyhráli Novozélanďané Eli Liefting – Rose Dickson (loni 4. místo na MS), se do zlaté skupiny dostali Michal Koštýř – Klára Kulhánková, Jakub Dobrý – Tereza Dobrá a velké překvapení, mladá brněnská posádka Jakub Nejezchleba – Monika Křenková.

Ve stříbrné skupině byla většina našich posádek. Trochu zklamání to bylo pro posádky Petr Tupý – Dan Visčor a Jaroslav Čermák – Petr Košťál. Ty pomýšlely výše.

V úterý začalo finále ve skupinách, vypsané na 8 rozjížděk. Jedna se škrtala. Posádky si do něj nesly neškrtatelné body za celkové umístění v kvalifikaci. První den začal velice silným větrem, který v nárazech dosahoval až 15 m/s. Zlatá a stříbrná skupina odjela 3 rozjížďky, bronzovou pustili jen na jednu. Den prověřil jachtařské schopnosti a dovednosti v silném severním větru, a hlavně materiál. Většinu věcí jsem stihnul opravovat na vodě, bohužel zlomený stěžeň, zlomený čelen a utopené kormidlo už ne… Ve vedení byli stále Novozélanďané, z našich byli sourozenci Dobří na 17. místě, Michal Michal Koštýř a Klára Kulhánková po technických problémech spadli na 42. místo. Ostatní naši závodníci začali okupovat přední místa ve skupinách.

Druhý den vítr zeslábl, otočil se více ze západu a začal se nepříjemně točit. Odjely se 3 rozjížďky. Sourozenci Dobří po skvělém výkonu poskočili na celkové 8. místo a Michal s Klárou na 19. místo. Nedařilo se loňským britským mistrům světa William Pank – Finlay Campbell, kteří se propadli až na 18. místo. V ostatních skupinách si čeští závodníci polepšili a před závěrečným dnem měli skvělou výchozí pozici.

Třetí finálový den měl na programu 2 rozjížďky. Vítr trochu zesílil asi na 6–8 m/s a ustálil se na čistý západ. Foukalo od břehu, proto nebyly tak velké vlny. Byl krásný slunečný a větrný den. Sourozenci Dobří jeli stále dobře a poskočili na celkové 7. místo. Michal s Klárou zajeli v poslední rozjížďce 2. místo, a dostali se tak na celkovou 14. pozici. Vyhráli Novozélanďané.

Nakonec jsme opanovali vyhlašování ve všech kategoriích (ve zlaté šlo na podium prvních 10 posádek). Organizace byla super, všichni jsme spokojeni ze závodů a víceméně i z výsledků.
Příští MS třídy RS Feva se pojede na Floridě 1.– 8. dubna 2018.
Milan Hájek, trenér třídy RS Feva

Umístění českých posádek
Celkově (zlatá skupina)
7. Jakub Dobrý – Tereza Dobrá (navíc 3. místo mix)
14. Michal Koštýř – Klára Kulhánková
54. Jakub Nejezchleba – Monika Křenková

stříbrná skupina
2. Petr Tupý – Dan Visčor
3. Jára Čermák – Petr Košťál
23. Bára Košťálová – Anna Košťálová
31. Anna Justová – Nela Visčorová
36. Veronika Cibulková – Vojtěch Cibulka
44. Jakub Václavík – Štepán Sedlák
53. Lucie Košatová – Eliška Richterová

bronzová skupina
1. Matouš Hlaváček – Klára Kaltounková
3. Štepán Mann – Jan Richter
4. Jiří Smrčka, Lukáš Košata
17. Jáchym Kubů – Samuel Kiszka
Celkové výsledky:
http://www.rsfeva.org/index.asp…