Výzva – brigády

Ahoj jachtařky a jachtaři, přátelé a kamarádi,

život v našem klubu se začíná vracet do normálních kolejí, mnozí z nás plachtí, trénují a chystají se závodit. Některé z plánovaných akcí se neuskuteční, na druhé straně vymýšlíme nové. A rozhodně chceme letošní rok využít k zvelebení našeho areálu. Máme nachystané menší i větší projekty, které nám určitě zlepší možnosti využívání našeho klubu, ale je třeba, abychom všichni přiložili ruku k dílu. V současné době není rozumné očekávat velký příliv dotací a vůbec nemůžeme očekávat, že někdo něco udělá za nás. Nic nám samo z nebe nespadne. Máme skvělý klub, ale všichni dobře víme, že si zaslouží po více než padesáti letech existence spoustu oprav a  vylepšení. A jiná rozumná a reálná cesta, než že se pustíme do práce sami (stejně jako naši předchůdci před padesáti lety), neexistuje. Neotálejme a pojďme začít.

Práce je nachystané mnoho, jsem na přehradě prakticky každý den a mám pro každého něco. Ideální je se dopředu domluvit, najde se práce pro jednotlivce, ale ideální jsou skupiny 2 – 4 osob. Hodí se jakékoliv zkušenosti ze stavebnictví, ocením pomoc těch, kteří v oboru pracují. Stejně tak potřebuji zámečnické a svářečské práce, ale na spoustu prací stačí jen dvě ruce a trocha nadšení (dobře, alespoň jakési ochoty něco udělat). Potřeba brigádníků je v tuto chvíli opravdu urgentní, volejte mi prosím nebo rovnou přijďte na přehradu. Díky!

Jednou z velkých věcí, které chystáme, je kompletní rekonstrukce prostoru mezi kajutářským molem a Námořním jachtingem. Je tedy třeba tento prostor co nejdříve kompletně vyklidit, čili dát lodě na vodu a odklidit kozy a vleky. Jejich umístění na stupních pod jeřábem v tuto chvíli brání opět lodě, které nejsou na vodě, tedy je třeba s tímto pohnout co nejdřív (mimochodem pravidla pro stání v ježku jasně říkají, že lodě umístěné v areálu mají být spuštěné na vodu do dvou týdnů po spuštění mola… .). Prosím tedy nejen o urychlené spuštění lodí na vodu, ale následný okamžitý úklid koz a vleků – s umístěním rád poradím a pomůžu, hlaste se prosím u mne.

K „drobnostem“, ovšem urgentním, patří úklid dřeva, které nebylo použito při opravě mola, úklid prostoru za loděnicí, oprava schodiště od loděnice k vodě. V loděnici je třeba dodělat rošty na plachty, vyloženě odborná práce je přestavba silničního vleku na Tery a Fevy, naopak opravu / přezutí koleček na vozíky asi zvládne kdokoliv. Ke stavbě šatny hostů nutně potřebujeme sehnat Unimo buňku – kompletní nebo alespoň rám se střechou, i informace vedoucí k jejímu získání ocením jako velmi užitečnou brigádu!

Práce je rozhodně hodně, ale určitě to není jediné co se na přehradě děje, takže nemějte strach ani z brigád, ani z virů a přijďte na přehradu. Opravdové zahájení sezóny chystáme na víkend 23. – 24. 5., v sobotu proběhne první letošní závod seriálu Beach Cabin Trophy (kompletní vypsání série i loňské výsledky jsou na nástěnce), večer proběhne večírek a v neděli opět tradiční závod Vareí (máme největší klubovou flotilu na světě, tak ať je to vidět) – zábavy bude dostatek, kdo nebude právě na vodě, může určitě přijít fandit a naopak. Takže se budeme těšit.

Nechci již zdržovat – je nedělní večer a zítra začíná pracovní týden. Doba je složitá a mnozí z nás mají spoustu starostí, které si ještě před pár měsíci ani nedovedli představit. Zatím nevypadá, že bychom si příliš letos užili moře nebo jiných zahraničních dovolených, tak můžeme předpokládat, že se budeme vídat na přehradě víc, častěji a ve větším počtu – a to je přece dobře. A když budeme mít klub hezčí, bude to určitě taky dobře. Tak se mějte hezky, pište, volejte a přijďte.

S pozdravem
Zbyněk Vaculka
člen výboru YCLSB – kustod
Tel.: 776386217, vaculkazbynek@gmail.com