420 – Itálie, Imperia Winter Regatta

8. – 10. 12. 2011, Itálie – Marina degli Aregai

K závěru leošního roku jsme se vydali trochu se prohřát do teplejších krajin a to rovnou do slunečné Itálie. I přes počáteční komplikace se nám nakonec podařilo zorganizovat vše od dopravy až po trenéra, a tak nezbylo, než vydat se na cestu k jihu.

Itálie nás přivítala teplým a slunečným počasím a azurovým nebem, teploty přesahovaly 20°C, a tak jsme záhy vyměnili zimní oblečení za krátká trička a rukavice za sluneční brýle.

První den jsme se věnovali tréninku a že se bude co učit, bylo zřejmé. Slabý vítr v kombinaci s vlnami jejihž výška dosahovala i 2 metrů pro nás byly novinkou a fakt že ony vlny šli z opačné strany než byl směr větru nás nemálo zaskočil.

Na startu první rozjížďky se nás sešlo kolem 70 posádek open a asi poloviční počet žen, a tak se naplnila naše očekávání o plachtění ve velkém poli lodí. Také tu na nás již čekal náš irský kouč Thomas, který si nás brzy získal svými zkušenostmi i schopností podat radu tak, abychom z ní vytěžili maximum.

Během prvního dne se objely dvě rozjížďky ve slabém větru a s vlnami z opačného směru, jež nám značně komplikovaly naše úsilí. I přes pěkné starty jsme bohužel nedosáhli valného výsledku a to zejména kvůli problémům na spinakrové kurzy a nepředvídanému stočení větru ve druhé rozjížďce.

Na druhý den nás čekal vítr sílící až na 8 a v poryvech i více metrů, jenž přinesl téměř 3 metry vysoké dlouhé vlny. Tyto podmínky nám vyhovovaly mnohem více a tak jsme se po parádních startech dostali do první třetiny pole a užili si jednoho z nejlepších poježdění letošního roku. Nádherný prožitek pokazil jen fakt, že na konec 2 ze 3 odjetých rozjížděk přinesly hodnocení BFD, a tak jsme skončili místo první až v poslední třetině pole.

Poslední den závodu se nesl v duchu čekání na vodě, ale vítr se bohužel směrově neustálil a pouze zeslábl, a tak jsme bez nových rozjížděk skončili zpět na břehu. Tam nás čekalo vyhlášení s pizzovými stoly a loučení s trenérem a tureckými kamarády.

Loučení se s Itálií nebylo lehké a i přes nepříliš uspokojivý konečný výsledek je bez diskusí, že závod pro nás byl velikým přínosem z hlediska nových zkušeností a skvělým jachtařským zážitkem, který nám mimojiné přinesla i štědrá dotace firmy EBM.